Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Zenica

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/zenica

Dit is het uitzicht over Zenica, een van de meest vervuilde steden van het meest vervuilde land van Europa: Bosnië-Herzegovina. Hier is de lucht zo verontreinigd dat je er soms niet kunt ademen. Fotograaf Nicola Zolin nam er een kijkje.

Naar boven

Hier hebben schoorstenen nog echt een functie. De combinatie van armoede en stevig geprijsd Russisch gas zorgt er in de winter voor dat veel bewoners kolen branden om warm te blijven. Tel daar de vele oude diesel­auto’s en de uitgebreide zware industrie bij op – negen van de tien meest vervuilende kolenfabrieken van Europa staan op de Balkan, waarvan drie in Bosnië – en ziedaar: het Europese land met de meeste luchtverontreiniging.

Naar bovenMirsad Selimovic (63), Fadil Bavramovic (75) en Serif Sisic (78). Behalve hun wijk Tetevo in Zenico en hun ex-werkgever fabriek ArcelorMittal delen de drie lotgenoten ook hetzelfde type kanker – alle drie hebben ze een identiek gat in hun keel.

Naar boven

Naar boven
Het fijnstof werd Mirsad Selimovic bijna fataal. Hij werkte in een staalfabriek van ArcelorMittal en werd ziek. Kanker, zo bleek. De operatie tekende hem voor het leven, er zit nu een blijvend gat in zijn keel.

Naar boven

Een vervuilde waterstroom bij de staalfabriek.

Naar bovenMirsad Selimovic (63) in zijn moestuin. Inwoners wordt geadviseerd niets uit eigen tuin te eten of eieren van eigen kippen te bakken, toch doet vrijwel iedereen dat uit geldgebrek.


Naar boven

Naar bovenRaima Hasanbasis woont in Zenica. Als zij haar huis schoonmaakt, is het fijnstof overal. 

Wat je ziet op deze foto is het fijnstof dat de naburige fabriek in één maand tijd uitstoot. 

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan