Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Slapende chauffeurs

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/slapende-chauffeurs

Bijna nooit meer thuis slapen

Volledig scherm

Weinig vrachtwagenchauffeurs leven zo eenzaam als die in het uitgestrekte en dunbevolkte Noorwegen. Line Ørnes Søndergaard fotografeerde hen slapend in hun truck op picknickplaatsen.

Chauffeurs hebben een eenzaam beroep. Altijd maar alleen in hun vrachtwagen spullen vervoeren van A naar B en geen collega’s om koffie mee te drinken of een praatje mee te maken.

Nergens in Europa worden vrachtwagenchauffeurs zich zo bewust van die eenzaamheid als in Noorwegen. De fjorden, bergen, dalen, rivieren, ze zijn de kenmerken van het spectaculaire natuurlandschap waar dit Scandinavische land bekend om is. Voor de Noorse vrachtwagenchauffeur vormen ze vooral het dagelijkse decor dat hen herinnert aan hun solitaire bestaan, van het almaar onderweg zijn.

Op zondagavond kussen ze hun vrouw en kinderen gedag om pas op vrijdagavond weer terug te komen. Om een indruk te geven van de afstanden die de chauffeurs overbruggen: wie via de snelweg de E6 van Oslo helemaal naar de Noordkaap wil rijden, is  zonder tussenstops te nemen  al snel een kleine 30 uur onderweg. De afstand is vergelijkbaar met die van Groningen naar Madrid, een route die vanwege de meer ‘rechte’ snelwegen naar het zuiden ruim tien uur sneller is af te leggen.

Iedere 24 uur moeten ze in ieder geval één lange rust nemen van 9 tot 11 uur lang. Een probleem is dat er in Noorwegen maar vijftien officiële rustplaatsen zijn voor vrachtwagenchauffeurs. Het gevolg daarvan is dat de chauffeurs hun voertuigen ’s avonds meestal parkeren op één van de vele picknickplaatsen of parkeerterreinen langs de Noorse snelweg. Ze brengen hun avonden en nachten dus eveneens alleen door in hun cabine.

Ondanks hun ‘offer’ staan vrachtwagenchauffeurs laag in aanzien in het rijke olieland. Ze hebben een slecht imago. Sommige Noren typeren hen als ‘tuig’, volk dat het niet geslaagd is in het leven en de burger tot last is op de snelweg. De chauffeurs zijn desondanks trots op hun vak, want ze weten hoe belangrijk hun werk is. Als zij zouden stoppen met rijden, dan stopt tevens de Noorse economie.

Tekst: Eric van den Outenaar

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan