Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

In Nederland is de kust door de mens gemaakt

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/in-nederland-is-de-kust-door-de-mens-gemaakt

In Nederland is de kust door de mens gemaakt

Volledig scherm

Eigenlijk was Bert Spiertz alleen maar van plan alle badplaatsen van Nederland te fotograferen, zoals Magnum-fotograaf Martin Parr in de jaren tachtig van de vorige eeuw de vervallen Britse badplaats Brighton in beeld bracht. Het project is een beetje uit de hand gelopen.

Het viel Spiertz op dat op amper een kilometer van elke kustplaats wel weer een kanaal, havenbekken, industriegebied of vakantiepark ligt. Met de blik op het menselijk ingrijpen heeft Spiertz sinds 2013 de Noordzeekust in beeld gebracht, van de oude zeearm Het Zwin in Cadzand tot voorbij de Eems, de grensrivier in Oost-Groningen.

Opgeteld 353 kilometer Noordzeekust; 523 kilometer als je ook de Waddenkusten meetelt.Spiertz wandelde over het strand en door de duinen, ging mee met een reddingsbrigade en een fregat van de koninklijke marine, hij bezocht met ‘energiebobo’s’ een offshore windmolenpark in aanbouw. Hij zag hoe in Zandvoort nog de sfeer van de jaren zeventig hangt, terwijl Cadzand in enkele jaren tijd juist enorm is ‘gepimpt’. Hij zag in Bergen aan Zee duizenden deelnemers aan een wandelmarathon beginnen en was moederziel alleen op de zandplaten bij Rottummeroog.

Juist de menselijke ingrepen maken de Nederlandse kust uniek, aldus Spiertz. Bijzonder vindt hij hoe de Hondsbossche Zeewering bij Petten in enkele jaren tijd is getransformeerd van stenen wal tot duinlandschap. Bezorgd is hij hoe de Zeeuwse kust, geliefd vanwege de rust en ruimte, stukje bij beetje wordt vol gepland. Als de Zeeuwen niet opletten, vreest Spiertz, slachten ze zo de kip met de gouden eieren.

Foto's Bert Spiertz
Tekst Bart Dirks

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan