Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Hoog water

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/hoog-water

Vorige week kwam het gevaar van de zee en gingen de waterkeringen dicht. Deze week komt het gevaar van de rivieren waar regen en sneeuw leiden tot hoogwater. Kunnen de dijken het aan dezer dagen? We toeren rond langs de Waal, Rijn en IJssel en nemen poolshoogte. 

Foto's: Marcel van den Bergh & Raymond Rutting
Luchtfoto's: ANP

Naar boven

Naar boven

Met 14.30 meter boven NAP heeft de Rijn de hoogste waterstand bereikt in vijf jaar. Dat is nog niet het toppunt. De piek van de hoogwaterstand wordt woensdagochtend verwacht. Dan zal het peil stijgen tot 14.65 meter. Op dat moment stroomt ruim 7 miljoen liter water per seconde ons land binnen.

Naar boven

Naar boven

Naar boven

De overlast is beperkt gebleven. De Waalkade in Nijmegen is vanaf maandagavond afgesloten voor verkeer; in de toegangen naar de benedenstad zijn waterkerende schotten geplaatst. Voet- en fietsveren in het rivierengebied zijn uit de vaart genomen.

Naar boven

Naar boven

In plaats van als een bedreiging voor de veiligheid wordt de hoge waterstand eerder gezien als een toeristische attractie. Op de dijk in Lobith wemelt het van de dagjesmensen, koffietentjes doen goede zaken.

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Werknemers van steenfabriek Schipperswaard moesten zelfs met de boot naar hun werk. De fabriek is omgeven door het wassende water.

Naar boven

Naar boven

Voor Rijkswaterstaat is het hoge water ook een mooie testcase om te zien of maatregelen tegen hoog water die sinds 1995 zijn getroffen in het kader van het programma Ruimte voor de Rivier in de praktijk effect sorteren. Voorlopig gaat het goed, en levert het hoge water vooral mooie plaatjes op.

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan