Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Hoofdstad van het Onvoltooide

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/hoofdstad-van-het-onvoltooide

Volledig scherm

Met 24 nooit afgebouwde publieke werken is Giarre de Hoofdstad van het Onvoltooide. De stad staat symbool voor de onuitroeibare corruptie in Italië. En daarmee ook voor het waarschijnlijke succes van de Vijfsterrenbeweging bij de verkiezingen van zondag.

‘Deze stad heeft 27 duizend inwoners en niemand van hen speelt polo’, zegt Francesco Candido, politicus van de Vijfsterrenbeweging. Toch staat hij, midden in de stad Giarre, in een polostadion dat is bedoeld voor 20 duizend toeschouwers. ‘Ook in de rest van Sicilië speelt trouwens niemand polo.’

Polo is een paardensport die vooral door de Britse upperclass wordt gespeeld en in Italië ongeveer honderd beoefenaars heeft, waarvan nul in het Siciliaanse Giarre. Hier zijn officieel niet eens paarden, hoogstens een paar ezels die je kunt huren om de Etna mee te beklimmen. Dat is de vulkaan die naast de stad ligt en tevens de reden dat het stadion nooit is afgemaakt: halverwege het bouwproces bleek het beton niet bestand te zijn tegen de vele aardbevingen die de actiefste vulkaan van Europa veroorzaakt.

In Giarre, de stad waar Candido in 2016 namens de Vijfsterrenbeweging burgemeesterskandidaat was, staan in totaal 24 publieke werken die nooit zijn afgemaakt. ‘Na dit stadion laat ik je ons olympisch zwembad zien, waarvan de bouw werd geannuleerd toen het maar 49 meter lang bleek.’

Giarre staat bekend als de Capitale delle Incompiute de Hoofdstad van het Onvoltooide. De stad is een grote, absurde metafoor voor het Italië waar de Vijfsterrenbeweging zo tegen ageert en een van de redenen dat die partij zondag waarschijnlijk de grootste van Italië wordt bij de parlementsverkiezingen.

Tekst: Jarl van der Ploeg
Foto's: Nicola Zolin


Sluiten
Naar bovenHet vervallen olympisch zwembad

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan