Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Beschermde dieren

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/beschermde-dieren

Volledig scherm

Fotografen wereldwijd zijn een actie begonnen om wilde dieren te beschermen. Het is tijd voor een noodkreet, vinden ze, want 'het moorden is in een stroomversnelling geraakt'. Kwestie van vraag en aanbod.

Met de drie opgezette neushoornpoten begon het. Fotograaf Britta Jaschinski bezocht in Colorado opslagloodsen met illegale trofeeën van wilde dieren die in de Verenigde Staten in beslag zijn genomen. Eindeloze rekken met 1,3 miljoen exemplaren, zegt ze.

Het was tijd voor fotografen om in actie te komen, besloot ze. Jaschinski begon vrienden te bellen en ‘iedereen deed meteen mee’. De groep richtte Photographers against wildlife crime op, en werft fondsen via crowdfundingsite Kickstarter. In het voorjaar komt een boek uit met werk van twintig bekende fotografen. De opbrengst gaat naar bescherming van wilde dieren. Hier is alvast een selectie te zien.

'Het moorden is in een stroomversnelling gekomen', zegt Jaschinski aan de telefoon vanuit Spanje waar de Duitse, die in Londen woont, een paar dagen campagne voor de dieren voert. Alle fotografen die ze sprak, voelden het: het gaat opeens een stuk harder met het verdwijnen van wilde dieren. ‘Mensapen in het bijzonder zijn de dupe.’

Dat komt vooral door China, zegt Jaschinski: de vraag naar trofeeën en grondstoffen voor allerlei ‘medicijnen’ groeit omdat er steeds meer rijke Chinezen zijn. ‘Opgezette dieren worden een statussymbool: 'kijk ik kan me dit veroorloven'. En het zijn niet meer alleen de Big Five (olifant, de neushoorn, luipaard, leeuw en buffel) die worden uitgemoord. Er is nu bijvoorbeeld een grote vraag naar schubdieren of pangolins, daarvan worden er 20.000 tot 30.000 per jaar gedood. Het is het meest bejaagde dier op aarde, en een van de oudste diersoorten. Die wordt nu met uitsterven bedreigd.’

Jaschinski bezocht onder valse voorwendselen een tijgerfokkerij in China. Ze maakte gruwelijke foto’s van slecht behandelde dieren, gefokt om te worden gedood voor het toverdrankje ‘beenderwijn’. ‘Sommigen hopen dat het fokken van dieren de jacht op wilde soortgenoten zal doen verminderen, maar het tegendeel is waar: meer aanbod stuwt de markt voor dierproducten op.’ Maar er zijn ook helden in dit drama. De bescherming van die dieren, veelal door plaatselijke vrijwilligers, is een foto-onderwerp op zich geworden. Dat komt ook aan bod in het boek, want het is niet alleen een hopeloos verhaal van ellende, zegt Jaschinski. 

Voor bestellen en kickstarter: photographersagainstwildlifecrime.com

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Deze olifant zal tot zijn dood in ketenen leven in het Chitwan-park in Nepal, als straf omdat hij vijf olifantendrijvers heeft gedood.

Foto: Patrick Brown

Naar boven

Naar boven

Een kleine gorilla-wees op een vleesmarkt in Kameroen. De fotograaf kocht hem voor een habbekrats, maar het dier stierf in een opvanghuis.

Foto: Karl Ammann

Naar boven

Naar boven

Een voshaai, gevangen in de Cortez-zee van Mexico, voor haaievinnensoep.

Foto Brian Skerry

Naar boven

Naar boven

Drie geconfisqueerde neushoornhoeven in de opslag van de US Fish and Wildlife Service.

Foto Britta Jaschinsk

Naar boven

Naar boven

Een geredde gorilla in de armen van een verzorger op weg naar een opvanghuis van Ape Action Africa in Kameroen.

 Foto Jo-Anne McArthur

Naar boven

Naar boven

Een ijsbeer op een ijsschots in het Noord poolgebied. Door het smelten van het ijs als gevolg van de opwarming van de aarde raken ze in de knel. Elk jaar worden bovendien tegen de duizend ijsberen gedood door stropers.

Foto Ole J Liodden

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan