Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Alzheimer fluisteren

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/alzheimer-fluisteren

Een gesprek zonder woorden

Volledig scherm

Voor het project ‘Alzheimer fluisteren’ legt fotograaf Cigdem Yuksel mensen met dementie vast. Partners en kinderen zoeken naar nieuwe manieren om contact met ze te maken.

Een vreemde met een vertrouwd gezicht. Zo ervaren partners en kinderen hun geliefde of ouder met alzheimer vaak. Het zoeken en verlangen naar het bekende, verdriet en gêne om wonderlijke, soms schaamteloze gedragingen zitten een hernieuwde kennismaking wel eens in de weg. Want wie aan dementie lijdt wordt een ander mens.

De relatie met naasten die is geweest, komt niet meer terug. Dat vraagt om incasseringsvermogen en flexibiliteit. Om de moed diegene met dementie te aanvaarden zoals hij of zij nu is en nieuwe manieren te zoeken om contact te maken. Anders raakt de alzheimerpatiënt geïsoleerd, zegt fotografe Cigdem Yuksel. Samen met theatermaker Adelheid Roosen en projectleider Anne-Marth Hogewoning reist zij dit jaar het land door om mantelzorgers uit te dagen over hun terughoudendheid en gêne heen te stappen, en intiem contact te leggen met ‘hun’ alzheimerpatiënt. Met als resultaat ontroerende portretten.

Het doel van het project ‘Alzheimer fluisteren’ is ook andere mantelzorgers te inspireren het isolement van een familielid met dementie te doorbreken. De foto’s zullen als briefkaarten van hand tot hand gaan.

Tekst: Marjon Bolwijn


Sluiten
Naar boven

Naar boven

Zo stralend hebben Liesbeth en haar moeder elkaar lange tijd niet in de ogen gekeken. Moeder en dochter waren gebrouilleerd. Liesbeth voelde zich van jongs af aan geknecht door hooggespannen verwachtingen. Ze was niet de dochter die haar moeder wilde tonen aan de wereld.

Door de dementie ging het harnas van haar moeder aan gruzelementen. Ze lachen en dansen nu samen op muziek van André Rieu. Liesbeth heeft haar 'Moeni' terug en kan weer zeggen dat ze van haar houdt.

Naar boven

Naar boven

De 48-jarige Joris verloor zijn moeder jong aan alzheimer. Nu heeft hij zelf deze diagnose. Zijn motor is zijn tweede huis.

Naar boven

Naar boven

Een volwassen man die naast zijn moeder gaat liggen, kan dat wel? Gerard zet zich over zijn aarzeling heen opdat zijn angstige moeder zich veiliger voelt.

Naar boven

Naar boven

Dochter Renate neemt haar vader bij de hand en helpt hem zijn demente vrouw aan te raken. Het maakt hem verlegen, want hij is niet gewend dit in het bijzijn van anderen te doen.

Naar boven

Naar boven

Ma voedde en wiegde haar zes kinderen toen ze klein waren, nu geven zoon Harry en dochter Gisela haar deze liefdevolle aandacht terug.

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan