Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Albinisme in Tanzania

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/albinisme-in-tanzania

Een ondraaglijk tere huid

Volledig scherm

De Afrikaanse zon is verwoestend voor een pigmentloze huid. De albino-kinderen in het internaat in Lamadi, Tanzania, weten er alles van. Ze kampen ook met het lot dat het volksgeloof hen toedicht. Fotograaf David van Dam bezocht hen afgelopen maand.

Volgens de lokale genezer worden de blaasjes op het hoofd van albinokinderen veroorzaakt door een 'warme buik'. Daarom worden ze stukgewreven, ontsmet met zout, gewassen met zeep en ingesmeerd met een uv-zalf voor vee.

De behandeling van beginnende huidkanker mag te wensen overlaten (ook bij gebrek aan petjes en zonnebrillen), in andere opzichten worden de kinderen in het Mary Mother of God-opvangcentrum goed verzorgd. Zuster Helena en haar staf vangen in Lamadi, drie uur rijden ten oosten van het Victoriameer, bijna zestig kinderen met albinisme op.

Sommige kinderen zijn door hun ouders verstoten, anderen zijn hier ondergebracht om ze naast eten en onderdak ook bijles te geven. 'Ze kunnen in het Engels tot ver boven de 100 tellen', zegt fotograaf David van Dam, die Lamadi vorige maand bezocht. Bovendien krijgen de kinderen 24-uursbewaking.

Die bewaking is nodig, want kinderen met albinisme hebben in Tanzania (waar de aandoening bijna 15 keer zo vaak voorkomt als wereldwijd, 1 op 1.400 kinderen) niet alleen te kampen met huidkanker en discriminatie, ze worden soms ook vermoord omdat toverdrankjes en amuletten uit lichaamsdelen van albino's geluk en voorspoed zouden brengen.

Dit Centraal-Afrikaanse volksgeloof werd afgelopen jaren gevoed door de invloed van Nigeriaanse speelfilms waarin het in moderne context figureert. Ook geldelijk gewin speelt een rol. Voor een albinolichaam zouden tienduizenden euro's worden betaald. Sinds 2000 zijn alleen al in Tanzania minstens honderd albino's vermoord, vooral kinderen.

De laatste jaren lijkt het tij in Tanzania te keren. Mensen met albinisme spiegelen zich aan succesvolle fotomodellen als de Amerikaanse Diandra Forrest. Belangenorganisaties als de Tanzania Albinism Society vragen aandacht voor hun lot. Begin 2015 lanceerde de regering een campagne om geweld tegen albino's tegen te gaan.

Dat heeft succes gehad, zegt Bas Kreukniet van Stichting Afrikaanse Albino's, een ngo die zonnebrandcrème verspreidt. 'Er zijn de laatste drie jaar veel minder slachtoffers gevallen. Er is zelfs een videohit waarin een stoere rapper en een albinomeisje bezingen hoe verliefd ze zijn op elkaar. Zoiets was vroeger ondenkbaar.'

Tekst: Ben van Raaij
Foto's: David van Dam

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan